Jump to content

Aranyérem fizikából Szingapúrban

2017. 07. 04. 11:31

Aranyérmet szerzett a középiskolásokból álló magyar fizikaválogatott a Szingapúrban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán – tudta meg az Index.

Húsz évvel ezelőtt ért el magyar csapat ekkora sikert, igaz, akkor még kevesebb ország versenyzői mérték össze tudásukat. Idén a világ minden részéről, összesen harminc országból érkeztek versenyzők. Tavaly ugyanezen a világversenyen ezüstérmet szereztek a magyarok.

A magyar csapat tagjai:
Bánóczki Tímea (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest)
Varga-Umbrich Eszter (Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Pápa). 
Szakály Marcell (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)
Nagy Balázs Norbert (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest)
Svastits Áron (Budapest, Piarista Gimnázium).

A felkészítő munkát egyetemi oktatók/kutatók (Hömöstrei Mihály, Asbóth János, Boross Péter, Ispánovity Péter, Jenei Péter, Széchenyi Gábor) és fizika tanárszakos hallgatók (Bärnkopf Anna, Molnár András, Pesthy Sándor Gergely, Szegedi Gábor, Träger Magdolna) végezték az ELTE Anyagfizikai Tanszékén.

A magyar válogatottat az ELTE Anyagfizikai Tanszéke válogatta össze egy többfordulós verseny során, végül a legjobbakat küldték ki Szingapúrba. Minden csapat öt főből állt. A felkészítők egyike, Jenei Péter az Indexnek elmondta: a világversenyen a diákok fizika "csatákban" mérik össze a tudásukat. Minden csatában 3 véletlenszerűen összesorsolt ország vesz rész. A magyar válogatott mind az öt ilyen csatát megnyerte, így került aztán a döntőbe. A döntőben végül a magyarok a negyedik helyen végeztek, mellyel aranyérmet érdemeltek ki.

A magyar válogatottat az ELTE Anyagfizikai Tanszéke válogatta össze egy többfordulós verseny során, végül a legjobbakat küldték ki Szingapúrba. Minden csapat öt főből állt. A felkészítők egyike, Jeneii Péter az Indexnek elmondta: a világversenyen a diákok fizika "csatákban" mérik össze a tudásukat. Minden csatában 3 véletlenszerűen összesorsolt ország vesz rész. A magyar válogatott mind az öt ilyen csatát megnyerte, így került aztán a döntőbe. A döntőben végül a magyarok a negyedik helyen végeztek, mellyel aranyérmet érdemeltek ki.

(Forrás: index.hu)