Jump to content

Első magyar nőként jutna el Veronika a Déli-sarkra

2017. 07. 13. 08:27

Nem repülővel akarja meghódítani az utolsó szélességi fokot, hanem a vízparttól gyalogolva, 2 hónapos expedíción, mínusz negyven fokban, hegymenetben.

Wynne-Hughes Veronika - mint megírtuk - a fél életét óceánokon töltötte, most pedig a Déli-sarkra készül. Magyarként, nőként, elsőként – immár sasszemmel.

A fiatal lány úgy készült fel a hihetetlen kalandra, hogy szintén első magyarként 400 km-es gyalogos expedíción vett részt tavasszal az Északnyugati átjáróban, ahol 4 órán át követte egy jegesmedve. Az expedícióról készült videót a Discovery Channel is leadta.

A Déli-sark expedíciójáról az alábbiakat mondta el Veronika a Borsnak:

"Gyerekkori álmom, hogy megtapasztaljam, milyen ott lenni. Olyan kontinensen, ahol nem élnek emberek, nincsenek városok. A Föld egy nyers szegletén. Mindig is vonzottak a hideg tájak, gyönyörűnek látom őket. Csak hát a hajók nem arra járnak..." - Veronika hozzátette, hogy szüleivel nyáron vitorlással, télen lakókocsival járta a világot.

Az egyetem elvégzése után egyedül kalandozott. Hajóstoppolással oldotta meg utazásait: mindig elszegődött egy-egy kapitány mellé, a vitorlásokon ételért és szállásért cserébe dolgozott. Így kelt át például a Panama-csatornán, de eljutott például Francia Polinéziába, Gaugain szigetére és Galápagosra is.

Veronika 3 éve készül a Déli-sark meghódítására. Szervezi expedícióját, tapasztalt túrázókkal beszélget, szponzorokat keres, és sokat edz. A létező legjobb felszerelést viszi magával mindenből (például visz szánokat, amiket maga után húz, sátrat, gázfőzőt, köteleket, edényeket). Ez létkérdés, hiszen ha valami elromlik, akkor a végtelen jégmezőkön nincs lehetőség pótlásra.

A menü - mint elmondta - nem lesz fejedelmi; a lényeg, hogy rengeteg kalóriát tudjon bevinni szervezetébe: visz fagyasztva szárított vacsorákat, reggelire krumplipürét eszik baconnal, aztán óránkénti evésre szárított gyümölcsök, kolbász, marcipán lesz majd az úticsomagban. A lány a szemét is megműttette az utazás miatt, hiszen sem a szemüvegviselés, sem a kontaktlencse ápolás nem ideális a sarkvidéki körülmények között.

(Forrás: bors.hu)