Jump to content

Magyar siker az Active House Awardon

2017. 10. 12. 09:38

Az Active House egy nonprofit az Alliance Partners által támogatott és vezetett szervezet, melynek víziója egy tiszta, egészséges és biztonságos világ. Ennek támogatására hívta életre díját, melyet évről-évre a fenntarthatóság jegyében született épületeknek ítél oda. Idén az Active House díját ifj. Prof. Dr. Kistelegdi István kutatóépítész vehette át pécsi intelligens házáért. 

A díjra építészek, designerek, fejlesztők, kivitelezők és hallgatók is nevezhetnek a fenntarthatóság jegyében született projektjeikkel. A pályázatokat független zsűri értékeli az Active House alapelvei szerint. A győztes elnyeri az Active House nemzetközileg elismert minősítését, melyet kényelmi, energiahatékonysági és környezeti követelményeknek megfelelő, fenntartható házak érdemelnek ki.

Az Ifj. Prof. Dr. Kistelegdi István kutatóépítész által tervezett díjnyertes épület Magyarország első, felújítás során pluszenergiássá vált, intelligens lakóháza, amely jelenleg éles próbaüzemben működik. Kistelegdi több mint egy évtizedes kutatás után alakította ki azt az épületfizikai szimulációkkal támogatott tervezési módszert, amelyet néhány éve Energia Design névvel a Pécsi Tudományegyetem szabadalmaztatott is. Az építész Paksra tervezett Forráspont Energiaháza az idei Média Építészeti Díj jelöltjei között van, melynél ugyancsak ezt a tervezési módszert alkalmazta.

(Forrás: epiteszforum.hu)