Jump to content

Malajziai világdöntőbe jutottak a magyar szakácsok és cukrászok

2017. 10. 16. 10:46

A 2017. október 6. és 8. között Prágában rendezték meg a WACS Global Chef Challege versenyt, amelyen Adamek Balázs és commis-ja, Murányi Mercédesz első helyezést ért el, a WACS Global Pastry Chef Challenge-en Maczák Anna és Marosi Mónika ugyancsak a dobogó tetején állt. Ezzel a felnőtt szakács és cukrász csapat is tovább jutott a 2018-as világdöntőbe, Malajziába. A WACS Young Chef Challenge (junior szakács) versenyen Hack Barnabás és commis-ja, Lendvai Ivett bronzérmet szerzett a közép-európai régióban, Európában pedig összesítve a 6. helyet foglalják el. A rangos versengésen elért magyar sikerek aktív részese volt a helyszínen is a debreceni szakember, Barabás Zoltán.

A versenyre való felkészülést és részvételt a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is támogatta. A versenyzőket háttérből egy magyar stand segítette, ahol több tízezer látogató ismerkedett a magyar termékekkel, kiváló szatmári pálinkákkal, mátrai borokkal és Hungarikumokkal.

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert átölelő World Association of Chefs Societes (WACS) 2007-ben azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenyt, hogy lehetőséget teremtsen egy közös, élő, melegkonyhás versenyre, ahol a világ minden tájáról érkező séfek mérhetik össze tudásukat.

A cukrászoknak kötelezően egy 1000 és 1200 g közötti csokoládé tortát és 6 főre egy olyan tányérdesszertet kellett elkészíteniük, amelynek minimum két komponenst kell tartalmaznia. A két komponens közül az egyiknek sültnek kellett lennie, valamint tartalmaznia kellett gyümölcsöt, szószt és dekorációt.

A szakácsok esetében a versenymunka, azaz a menü összeállításakor a Világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kellett használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra állt rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel- főétel- desszert), 6 fő részére. Idén a kötelező alapanyagok közül a következők álltak rendelkezésre: tengeri sügér, fésűkagyló, libamáj és borjú karaj.

A tét ismét nagy volt, hiszen csak 3-3-3 fő szerezhet jogot a továbbjutásra Prágából (1 észak-, 1 közép- és 1 dél-európai a három kategóriában) a 2018-as malajziai világdöntőre, melynek helyszíne a 105 országot és 10 millió séfet felölelő WorldChefs (WACS) világkongresszusa lesz.

(Forrás: hajdupress.hu)