Jump to content

Tenki Réka Európa legígéretesebb színészei közé került

2017. 12. 20. 09:02

Európa tíz ígéretes színésztehetsége között mutatkozhat be a nemzetközi filmszakmának Tenki Réka februárban Berlinben. A filmpromóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion őt is beválasztotta a „Shooting Stars” programba, amelyben utoljára 2009-ben szerepelt magyar színész. A fiatal tehetségeket bemutató programot a 68. Berlinale keretében rendezik meg. A tízes listát nevezés után választotta ki a rangos európaifilmesekből álló zsűri. Tenki Réka szerepelt Enyedi Ildikó Oscarra is esélyes filmjében, a Testről és lélekrőlben, amely februárban Arany Medvét nyert. Ennek kapcsán a Variety beválasztotta a tíz figyelemre méltó európai filmes közé.

2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, először a Katona, majd a Nemzeti, tavaly óta pedig az Örkény Színház társulatának tagja. Már 2009-ben elnyerte a POSZT-on a „Legjobb 30 év alatti színésznő” díját, a Színikritikusok a „Legígéretesebb pályakezdő”-nek választották, később megkapta a Junior Príma díjat is.

Eddig olyan filmekben játszott, mint A nyomozó, a Poligamy, Az ajtó, az Isztambul, a Szabadesés, valamint a már említett Testről és lélekről. Első mozifilmes főszerepét az ősszel bemutatott Budapest Noirban alakította. Vele készült interjúnkban a színésznő beszélt arról, hogy szívesen kipróbálná magát külföldi filmekben is.

Zavarja, amikor beindul a sumákolás, és hangot szokott adni annak, ha nem tetszik neki valami.

Az 1998 óta futó Shooting Star programban olyanok kerültek be korábban, mint Daniel Craig, Rachel Weisz, Daniel Brühl, Alicia Vikander, Matthias Schoenaerts, vagy Carey Mulligan. Többüknek fontos állomást jelentett a karrierjében.

Magyarországról többek között Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, Nagy Zsolt, legutóbb 2009-ben Tóth Orsi kapott meghívást a rangos berlini programra.

(Forrás: 24.hu)