Jump to content

Bronzérmes a magyar kardcsapat

2018. 02. 04. 10:27

A harmadik érmét nyerte kardküldöttségünk a padovai Vk-n! Az egyéni ezüst és bronz után a csapaton harmadik lett a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott.

Hűen a magyar férfi kardhoz - a hagyományokat a jelek szerint fontosnak tartja válogatottunk. A padovai csapat Világkupán ugyanis ismét bejutott a négy közé a kvartett, miként tette azt ezúttal zsinórban a nyolcadik (!) nagy eseményen. Egy kivétellel mindig dobogóra állhattak a mieink - ezúttal is! És egyszer sem nyerte meg a versenyt Decsi András válogatott edző csapata - miként most sem…

A statisztika után a lényeg: a padovai csapat Világkupán bronzérmet nyert a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott. Méghozzá úgy - ha már a hagyományokat említettük… -, hogy egyetlen európai válogatottat sem győzött le, igaz, mindössze egyetlen eggyel találkozott. Nos, ez viszont elképzelhetetlen lett volna, még húsz esztendővel ezelőtt is. 

Igazából szoros meccset egyet sem vívtak Áronék, és ezt csak egyetlen alkalommal bántuk. A nyolcaddöntőben Kanada tisztes bemelegítésnek éppen megfelelt (45:35), majd a negyeddöntőben következett a sokkal nagyobb feladatnak ígérkező Irán. Azt azért tegyük hozzá, hogy itt is magyar sikert ígért a papírforma, és kétszeres olimpiai bajnokunk vezérletével ez nem is lehetett kétséges (45:38). Máris jöhetett az elődöntő, az örök rivális Olaszország ellen. Az itáliaiak - most már… - nem állnak nagyobb nevekből, mégis rendre nagyon megszenvedünk velük, változó végkifejlettel. Most talán a hazai pást is nekik segített, Szilágyi Áron és Gémesi Csanád hiába vívott nagyszerűen - miként az egész nap során -, ez kevés volt a végső sikerhez, 45:40-re Olaszország győzött. A bronzéremért az Egyesült Államok volt az ellenfél, és a mienk végig vezetve, magabiztosan hozták a meccset a magyarok 45:34-re.

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Padova, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 45:35 (Szilágyi +6, Gémesi +4, Szatmári 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Irán 45:38 (Szilágyi +9, Gémesi +3, Szatmári -5).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 40:45 (Szilágyi +3, Gémesi +2, Szatmári -10).

A 3. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 45:34 (Szatmári +5, Szilágyi +3, Gémesi +3).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András).

(Forrás: hunfencing.hu)