Jump to content

Magyar nyertese van az amerikai zeneszerzőversenynek

2018. 02. 16. 16:33

Az amerikai Garth Newel Piano Quartet 90 pályamű közül választotta ki a 8. Garth Newel Zeneszerzőverseny magyar nyertesét.

Kecskés D. Balázs Accusativus címmel írt zongoranégyese lett a verseny legjobb kompozíciója, a művet a Garth Newel Piano Quartet augusztus 11-én el is fogja játszani egy koncerten. A fiatal magyar zeneszerző ráadásul egy hétig a Garth Newel Music Center rezidens komponistája lehet. „Nagyon hamar megragadott minket Balázs művének világa. Olyan mély érzések vannak benne, amelyek mindenkit megmozgatnak” – mondták a kamaraegyüttes tagjai.

A Garth Newel Music Centert 1973-ban, a virginiai Hot Springsben alapították, és az Egyesült Államok egyik legaktívabb kamarazenei szervezete – írja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem honlapja. A fent említett zongoranégyes formáció az intézmény rezidens együttese, aki évente hatvan koncertet adnak, és számos kortárs művet mutatnak be.

Kecskés D. Balázs a Zeneakadémia doktori programját végzi, emellett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium zeneszerzés tanára. „Két éve hallottam erről a versenyről, és rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Meghallgattam a korábbi nyertesek műveit, és lenyűgöztek, mind a darabok, mind az előadások. Nagyon vonzott a műfaj és a zongoranégyes is, szóval elhatároztam, hogy nevezek” – mondta Balázs.

(Forrás: fidelio.hu)