Jump to content

Junior jégkorongválogatottunk világbajnok

2016. 12. 18. 13:49

Magyarország az U20-as divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokság utolsó játéknapján 4-3-ra legyőzte Szlovéniát, s mivel Lengyelország 5-4-re kikapott Olaszországtól, a mieink aranyérmesek lettek.

A lengyelektől drámai csatában elszenvedett csütörtöki vereséget követően már csak matematikai esélye maradt az újonc magyar válogatottnak a feljutásra az U20-as divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A zárónapon ugyanis a lengyel csapatnak elég lett volna egyetlen pontot összekaparnia az aranyérem megszerzéséhez a káposztásmegyeri Jégpalotában. Torbjörn Johansson együttesének ráadásul az az Olaszország volt az ellenfele, amely nem titkoltan a feljutás reményében érkezett Budapestre, ám kínosan megégett a vb-n, s végül a kiesés elől kellett menekülnie. Igaz, az már csütörtökön eldőlt, hogy Itália nem zuhanhat ki a harmadik vonalból, mégis kérdéses volt, mennyire lesz motivált Erwin Kostner alakulata a számára tét nélküli búcsútalálkozón.

Nos, le a kalappal az azzurrik előtt, hiszen becsülettel beleálltak a lengyelek elleni csatába!

A listavezető végig csak futott az eredmény után. Úgy tűnik, a lengyeleknek a mezőny második feléhez tartozókkal inkább meggyűlik a bajuk, bizonyság erre, hogy a briteket csak szétlövésben tudták legyűrni.

Ez alkalommal azonban elbuktak.

A második harmad után már 4-2-re vezettek az olaszok, s a kétgólos hátrányból már csupán faragni tudtak a lengyelek, a különbség teljes eltüntetésére nem voltak képesek. 5-4-re kikaptak.

Mindez azt jelentette, hogy a sors újabb esélyt adott a magyar junioroknak: amennyiben a Szlovénia elleni mérkőzést rendes játékidőben megnyerik, feljutnak a divízió I/A csoportba.

A mieink kerete a szombati találkozón sem lehetett teljes, hiszen a lengyelek ellen végleges kiállítással sújtott Vizi Dánielt automatikusan egymeccses eltiltással sújtották. Rich Chernomaz szövetségi edző váltott a kapusposzton: ez alkalommal a tornán a lengyelek ellen csereként debütáló Kiss Bencére bízta a háló őrzését. A szlovénok gyorsan be is lőtték a DVTK kapuvédőjét, de szerencsére a túloldalon Mark Vlahovic sem unatkozott, sőt az első felvonásban éppen kétszer annyi lövést kapott, mint magyar kollégája (18:9). Majdnem kétharmad háznyi közönség előtt igen jó tempóban zajlott a meccs, és mindössze 9 perc 2 másodpercet kellett várni, hogy a fölöttébb lelkes publikum ünnepelhessen is. Buli után került Péter Andor elé a pakk, aki pontosan célzott. Huszonhét másodperccel később Stipsicz Bence kiállítása miatt emberhátrányba kerültünk, de a szlovénok nem tudtak mit kezdeni a fórral (1-0).

A folytatásban újabb emberelőnyt kapott Gorazd Rekelj alakulata, korongszerzést követően mégis Szabad Kevin vihette szólóban a szlovén kapura a pakkot. A Vienna Capitals csatára a bal felső sarkot vette célba, ám Vlahovic kapus védett. Az ellenakcióból egyenlített az ellenfél. Elsőre ugyan még a kapuvasat találták el a neonzöld mezesek, ám a visszapattanót Luka Zorko kíméletlenül bevarrta. S noha a szlovénok legfeljebb már csak az ezüstérmet szerezhették meg ezen a vb-n, nem álltak le, tovább ostromolták a magyar kaput. S a 35. percben át is vették a vezetést. Luka Maver – Sándor Flórián mellől – lőtt, és a korong lepókhálózta a bal felső sarkot. A 37. percben Mark Cepon majdnem kisegítette a mieinket, a felszabadító ütése nyomán a saját kapuja fölött röppent el a korong. A szlovénok ezt az ügyetlenkedést megúszták, mi viszont azt nem, hogy túl sokan voltunk egyszerre a jégen. Sőt, 37 másodpercre kettős emberhátrányba kerültünk, mert Sági Martin a kispadra lőtte ki a korongot, amit a játék késleltetésének minősített a francia vezetőbíró. S ha a dupla hátrányt ki is húztuk, a szimplából újabb gólt kaptunk. A kapu mögül visszapasszolt pakkot Blaz Tomasevic tuszkolta a hálóba. A második felvonás szlovén fölényéről hű képet ad a 18:5-ös kapura lövési arány (1-3)…
A harmadik harmad tehát kétgólos hátrányból indult, de csak 1 perc 41 másodpercig volt ez a helyzet. Pompásan felépített támadás végén ugyanis Péter Andor tökéletesen szolgálta ki Révész Marcellt, aki nem hibázott. S az üzlet beindult… A 43. percben Stipsicz Bence egyenlített, majd miután végre mi is kaptunk egy emberelőnyt, fordítottunk is Sági Martin jóvoltából. A magyar válogatott 2 perc 26 másodperc alatt visszavette a vezetést! A hajrában Nik Simsic még lőtt egy kapuvasat, de annak már nem volt jelentősége. A meccs hullámzását jól érzékelteti, hogy a záró 20 percben 16:6 lett a kapura lövési arány, de már a mieink javára (s összesítésben 39:33).

A statisztikánál persze sokkal fontosabb, hogy ezzel a 4-3-as győzelemmel a magyar válogatott divízió I/B csoportos világbajnok lett, és felkerült a junior második vonalba. A második helyen Lengyelország, a harmadikon Szlovénia végzett.

(Forrás: utanpotlassport.hu)