Jump to content

Magyar kutyaszánhajtó siker

2017. 04. 11. 19:25

A WSA Kutyaszánhajtó Világszövetség március 7. és 10. között Svédországban rendezte meg a 2017. évi hosszútávú Kutyaszánhajtó Világbajnokságát. A verseny svéd neve nem véletlenül „Polardistans”, vagyis „Északi távolság”: a pálya két megyehatáron, több folyón, kistelepülésen áthalad, és körbejárja a kiemelten védett Vedungsfjällen nemzeti parkot.

Magyarországot egyedüli magyar indulóként a bakonybéli Verla Zsófia képviselte. Zsófi a 8 kutyás szibériai husky kategória 160 km-es távján állt rajthoz, és a végső összesítésben a 9-ik helyet szerezte meg. A világbajnokságon több kategóriában 16 ország 97 versenyzője indult, de az időjárási körülmények miatt csak 65-nek sikerült beérnie a célba. A kutyák kondícióját a verseny állatorvosai folyamatosan ellenőrizték, a több napos küzdelmet a rendezők jóvoltából GPS nyomkövetők segítségével, élő adásban is követhették a távoli szurkolók. A versenyt kötelező pihenő nélkül, egyhuzamban kellett teljesíteni.

A csapatoknak először a befagyott Särna tavon kellett átkelniük,majd egy mocsár és több másik folyó következett. A szintkülönbség kemény hegymenetekkel, meredek lejtőkkel és a lejtők aljában felbukkanó hajtűkanyarokkal tarkítva összesen 900 m volt. A hegycsúcsok közötti nyílt terepen mély volt a hó, ami a kutyáknak és a szánnak egyaránt nehezítette az előrehaladást. A verseny jórészt éjszaka zajlott, ez fokozott odafigyelést és tájékozódást követelt a szánhajtóktól. Előfordult, hogy egy szűk pályaszakaszon nem fértek el egymás mellett a kutyafogatok, a hajtóknak pedig futás helyett a féket kellett taposniuk. A Stor-Härjän folyó keskeny hídjánál egy lassú csapat mögött valóságos forgalmi dugó keletkezett, és csak a szerencsésebb rajtszámú versenyzőknek sikerült időnyereséggel átjutni a hídon.

Ez a verseny igazi csapatmunkát jelentett: a szánhúzó kutyák teljesítménye, lelkesedése, a szánhajtó versenyző tudása és állóképessége összeadódott. Zsófi a kutyáknak másfél óránként finom és kalóriadús falatkákat adott, hogy megelőzze a kifáradásukat; a saját jólétére sokkal kevesebb ideje és energiája jutott. A 160 km-es pályát végül 15 óra alatt teljesítették, és egy hosszú éjszaka után hajnali 5 órakor befutottak a célba.

A csapatot váltásban három vezérkutya vezette: Cruiser a teljes távon vezér volt, mellette Cathrina és Charming egymást váltották. A fogatban kanyarkutyaként futott a sok korábbi eredményes sprintversenyen részt vett veterán Bel-Ami, aki sportkutyához méltó módon, a versenypályán ünnepelte a 10-ik születésnapját.

(Forrás: bakonyihirek.hu)