Jump to content

Az IBM megvette a magyar startup-ot

2016. 02. 02. 15:40

Az IBM csütörtök este megerősítette azokat a korábban kiszivárgott híreket, miszerint megvásárolta a Ustream Inc. felhőalapú, élő videostreaming szolgáltatást nyújtó vállalatot. Az IBM a tranzakció pénzügyi részleteit nem közölte.

A Ustream az IBM egy új üzletágának a része lesz, amelyet Cloud Video Services-nek neveznek. Ez az üzletág fogja össze az IBM kutatás-fejlesztési laborjaiból és a stratégiai felvásárlásokból származó eszközeit. (Az üzletág egyesíti a Ustream eszközeit valamint a nemrégiben felvásárolt Clearleapet is.) Az egység Braxon Jarratt vezérigazgató irányításával működik majd.

A Fortune lap információi szerint, az IBM 130 millió dollárnyi készpénzt kínálna Fehér Gyuláék sikercégéért a lap szerint, amely az ügyletet jól ismerő forrásokra hivatkozik. A készpénz mellett teljesítményfüggő utólagos többletár, úgynevezett earnout, illetve az alkalmazotti plusz díjazása is felmerült. Az IBM és a Ustream már 2014 áprilisa óta együttműködő partner, a magyar fejlesztést használják ugyanis az IBM nyílt forrású fejlesztői platformján, a Bluemixen is, így a felvásárlással az IBM megkönnyítené a fejlesztői dolgát.

A Ustreamet 2007-ben két amerikaival, Brad Hunstable-lel és John Hammel együtt indított el Fehér Gyula fejlesztő, amely 2008 márciusában a Doll Capital Managementől kapta első, 11 millió dolláros befektetését, amit 2010-ben egy 20 millió dolláros tőkeinjekció követett. A székhelyét közben a Szilícium-völgybe helyező magyar – amerikai vállalatba a mai napig már több mint 60 millió dollárt fektettek be. A maga szegmensében egyértelműen piacvezető cég partnerei között megtalálni a Facebookot, az HBO-t, a Ciscot, vagy éppen a NASA-t is. A cég ugyanakkor fejlesztéseit ma is Magyarországon, az Andrássy úti irodájában dolgozó csapattal végzi, ahol rendszeresen tartanak eseményeket a magyar startup szcéna felpezsdítésének céljából.

Forrás: portfolio.hu