Jump to content

MAGYAR ÉPÍTÉSZ TERVE NYERT A NÉPRAJZI MÚZEUM PÁLYÁZATÁN

2016. 05. 17. 11:40

Egyhangúlag a Napur Architect Kft. által vezetett konzorcium tervét találta a legjobbnak a nemzetközi zsűri, így a magyar építésziroda tervezetheti a Néprajzi Múzeum új épületét a Liget Budapest projekt keretében az Ötvenhatosok terére, írja az MTI.

Ezen a pályázaton a legnagyobbak vettek részt, a nemrég elhunyt Zaha Hadid, a Coop Himmelb(l)au, Bernard Tschumi, a BIG, Dominique Perrault. Ők szoktak a világ nagyvárosaiban ikonikus épületeket alkotni, A Néprajzi Múzeum új épülete a tervek szerint 2019-ben készül el, így 140 év után végre a gyűjteményéhez méltó otthonba költözhet a több százezer műtárgyat őrző intézmény - hangsúlyozza a Városliget Zrt. által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Ez a pályamű tökéletesen illeszkedik a Városliget és a Dózsa György út közötti környezetbe, „tiszta vonalvezetésű, emblematikus épület” ami az indoklás szerint akár jelképpé válhat. Szerintük a "pályamű múzeumműködési szempontból kielégíti a Néprajzi Múzeum technológiai és gyűjteményi igényeit, és fenntarthatósági szempontból is az egyik legmagasabbra értékelt terv".

Az 1872-ben alapított Néprajzi múzeum, soha nem működött egy múzeum számára tervezett, így a gyűjtemény bemutatására igazán alkalmas épületben.Az intézmény új, korszerű épületbe költözése lehetővé teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak jelentős részét végre állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be, áll a közleményben.

Forrás: MTI