Jump to content

Magyar kutya lett a legszebb szuka a neves brit kutyakiállításon

2017. 03. 20. 13:28

Zara 282 vetélytársát megelőzve szerezte meg a legszebbnek járó díjat. A díjnyertes skót juhász kutya magyar tenyésztőjével, Szalczinger Józseffel beszélgettünk.

Fantasztikus magyar sikerrel zárult a 2017-es Crufts Dog Show, amit idén március 9. és 12. között rendeztek meg a nagy-britanniai Birminghamban. A világ legnagyobb kutyakiállításán minden évben a legszebb kutyák mérik össze erejüket: idén a skót juhászok között, 282 vetélytársát maga mögé utasítva, egy magyar származású szuka, Prince of Sunlight Naomi, hívónevén Zara szerezte meg a legszebb szukának járó elismerést.

Mi is az a Crufts Dog Show?

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az 1891-ben alapított Crufts Dog Show, ma már az egyik, ha nem a legnagyobb kutyás esemény a világon, ami nemcsak a kutyák szépségét, de az életünkben betöltött szerepét is ünnepli. Nem nyílt verseny, vagyis annak, aki szeretne részt venni, megmérettetni magát és négylábúját a szakavatott bírák előtt, már jóval a verseny előtt is versenyeznie kell: az úgynevezett Crufts Kvalifikációs Versenyen.

A verseny ötlete egyébként egy kiugrott ékszerész, bizonyos Charles Cruft fejéből pattant ki, aki azután, hogy otthagyta a családi ékszervállalkozást, kutyakekszekkel kezdett foglalkozni. Cruft a munkája révén találkozott először a brit, majd később a francia kennelekkel és nagybirtokosokkal, akik nem sokkal később felkérték, csinálja ő a párizsi kutyakiállítás promócióját. A fiatal és ambíciózus Charles innen kapta az ötletet saját versenyéhez, amit először 1891-ben rendeztek meg, most – kicsit több mint 100 évvel később – pedig több ezer indulója van.

Szalczinger József, a legszebb szukának választott Prince of Sunlight Naomi tenyésztője elárulja, nagyon örül, hogy a kenneléből származó kutyák és utódaik Európa-szerte sikeresek, majd hozzáteszi, a kutyák mindig is különleges és fontos szerepet töltöttek be az életében. „Az első collie-t 14 évesen kaptuk a testvéremmel, én pedig már az első pillanatban szerelembe estem a fajtával.”

József állattenyésztő mérnökként végzett a Kaposvári Egyetemen, azt mondja, élete során rengeteget tanult a kutyáktól és a kutyákról: még a szakdolgozatát is a skót juhászokról írta. Nem csoda, hogy az egyetem után nem sokkal, saját kennelt alapított: az első Prince of Sunlight alom 1992-ben született, a kennel neve azóta van bejegyezve.

„A fejemben él egy kép a számomra tökéletes collie-ról, aminek az egyik legfontosabb eleme az a különleges, mosolygós arckifejezés, amit az angol standard is előír. Ezt próbálom ötvözni a jó testfelépítéssel és az egészséggel. Évente csak egy-két alom születik nálunk, gondosan megtervezett párosítás alapján” – mondja József, aki jelenleg a hazai Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub tenyésztésvezetője is.

A tenyésztő azt mondja, a kiállításra készülő kutyák már kölyökként megtanulják, hogyan mutassák meg magukat, és hogyan kezeljék az utazással, valamint a kiállítással járó stresszt. „Rendszeresen mozgatni, trenírozni kell őket, illetve folyamatosan ápolni kell a szőrzetüket” – árulja el, majd hozzáteszi, minden fajtáról létezik egy leírt standard, amit a kiállított kutyának a legjobban meg kell közelítenie.

„Naomi, hívónevén Zara, aki idén lesz hároméves, eddig is ismert és sikeres volt Angliában, hiszen két évvel ezelőtt a Cruftson már megnyerte a kölyökosztályt és sok más kiállítást is. Angol tenyésztő barátainknál él. A nagyszerű eredmény ennek ellenére meglepetés volt még nekem is, mivel Angliában egy angol fajtával, neves angol bírónál, külföldi tenyésztésű kutyával nyerni kuriózum.”

József elárulja, az idei megmérettetésen nemcsak Zara, de féltestvére, a Norvégiában élő Prince of Sunlight Play with Fire is részt vett a kiállításon, és szintén komoly helyezést ért el.

(Forrás: nlcafe.hu)