Jump to content

Magyar siker a World Press Photón

2017. 02. 16. 10:03

Mint minden Word Press Photo versenyen, az idein is az egyik fő szempont a választásánál a képek esztétikai, technikai érdemei mellett a tartalmuk és az, hogy mit vált ki abból, aki ránéz.

Így talán nem meglepő, hogy a 2017-es fődíj győztese Burhan Özbilici lett. Ha valakinek nem lenne ismerős a neve, a felvétele biztosan az. Nemrég ugyanis bejárta a világsajtót egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr, Mevlüt Mert Altintas képe, amint a fegyverével hadonászik a meggyilkolt törökországi orosz nagykövet, Andrej Karlov holtteste mellett. A férfi tettét egy ankarai kiállításmegnyitón követte el, amelyen az Associated Press (AP) hírügynökség munkatársa, Burhan Özbilici is – magánemberként – jelen volt. Hidegvérét megőrizve tette a dolgát, és megörökítette a terrorista őrjöngésének számos pillanatát, miközben az még javában a fegyverével hadonászott.

A zsűri egyik tagja, Stuart Franklin a The Guardian brit napilapban közzétett cikkében azt írta: ő volt azon kevesek egyike, aki a fődíjas kép ellen szavazott. „Ez egy gyilkosságról készült felvétel, amelyen a gyilkos és az áldozat is szerepel. Azzal, hogy díjazzuk a képet, megerősítjük a fanatikusokban azt a régóta fennálló hitet, hogy szoros összefüggés van a mártíromság és a reklámérték között.”

A zsűri nyolc kategóriában osztott ki díjakat negyvenöt fotográfusnak. Nagy öröm, hogy a győztesek között egy magyar művész, Máté Bence is szerepel. Dámvadak az éjszakában című képe harmadik helyezést kapott a természetfotók kategóriájában.

Máté Bence 1985-ben született Szegeden. 2010-ben Londonban, a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott Az Év Természetfotósa (Wildlife Photographer of the Year) címet.

A World Press Photo díjazott felvételei a világ 125 országából származó 5034 fotósának 80 408 képe közül kerültek ki.

(Forrás: sikerestortenetek.hu)