Jump to content

Magyar csillagásznő a L’Oréal-UNESCO díjazottja

2017. 04. 10. 08:58

Újabb magyar siker a L’Oréal-UNESCO "A nőkért és a tudományért" programban – Dr. Kóspál Ágnes csillagász az International Rising Talents kategória egyik díjazottja /L’Oréal-UNESCO For Women in Science Award
2017. március 23-án rendezték meg a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért programjának idei, 19. díjátadó ünnepségét, ahol a nemzetközi feltörekvő tehetségek (International Rising Talents) kategória egyik díjazottja Dr. Kóspál Ágnes csillagász volt.

L’Oréal-UNESCO "A nőkért és a tudományért" program 1998 óta a L’Oréal és az UNESCO által közösen szervezett - A Nőkért és a Tudományért (For Women in Science) – nemzetközi programjának célja, hogy támogassa a különböző tudományok területén tevékenykedő kiváló kutatónőket és az ígéretes fiatal tehetségeket, elismerve az előttük álló kihívások legyőzése érdekében végzett tudományos tevékenységüket. A program keretein belül kétféle kategóriában kerül sor díjátadásra:
5 kiemelkedő kutatónő: A díjban a világ különböző részein tevékenykedő, kiemelkedő tudományos munkásságot folytató kutatónők részesülnek. Az életműdíjas kutatók fejenként 100 000 eurót kapnak, hogy tovább folytathassák tudományos munkásságukat.

15 fiatal tehetség (International Rising Talents): A 15 tehetség fejenként 15 000 eurót kap tudományos munkássága folytatására. Az elismerésben részesülőket a L’Oréal-UNESCO Nőkért és a Tudományért program nemzeti és regionális kiírásának legjobbjai közül választják ki.

Az International Rising Talents program a korábbi években kiírt L’Oréal-UNESCO International Fellowships program folytatása. A korábbi ösztöndíj programban 2014. március 19-én először részesült magyar kutatónő – Czöndör Katalin neurobiológus – ilyen rangos elismerésben. A tavalyi esztendőben, immár az International Rising Talents kategóriában Dr. Farkas Eszter agyi keringést kutató idegtudós, biológus második magyarként lett díjazott.

Dr. Kóspál Ágnes csillagász a napjainkban születő csillagok és bolygók keletkezési folyamatának részleteit kutatja, és tudományos megállapításaival nemcsak a csillagkeletkezés sok nyitott kérdésére adott magyarázatot, hanem arra is következtetni enged, hogy mi zajlott le 4,6 milliárd évvel ezelőtt, Napunk, Naprendszerünk és bolygónk keletkezésekor.
A csillagok akkor jönnek létre, amikor a csillagközi por- és gázfelhők legsűrűbb részei a gravitáció hatására ősszeomlanak. Az anyag egy korongszerű struktúrát hoz létre, mely táplálja a csillagot, a benne lévő porszemcsék pedig összetapadnak és bolygókat hoznak létre. Ágnes arra jött rá, hogy a csillagkörüli korongok belső szerkezete befolyásolja a bolygók keletkezését, mert amikor a tömegátadás megnő és a csillag fényesebb lesz, megváltozik a korong hőmérséklete, sűrűsége, és összetétele is. Az égitestek születésének körülményei szabják meg további sorsukat, hogy milyen méretűek lesznek vagy milyen fényesen fognak ragyogni a következő pár milliárd évben.

Kutatásai segítik és formálhatják a tudományág jövőbeni fejlődését is, hiszen olyan új műszerek és távcsövek létrejöttét ihletik, melyek akár a csillagkeletkezésről alkotott egész elképzelésünket átírhatják.

Dr. Kóspál Ágnes a L'Oréal-UNESCO "A nőkért és a tudományért" program harmadik magyar díjazottja.

(Forrás: unesco.hu)