Jump to content

Nagy Feró: A rockzene több annál, mint hogy bekapcsoljuk a torzítót a gitáron

2024. 03. 17. 13:25

Közkedvelt műfajok közismert zenészeinek támogatásával készülnek az elődöntős produkciójukra A Dal 2024 versenyzői. A Kossuth-díjas Nagy Feró két versenydal átdolgozásában nyújtott szakmai iránymutatást. A rockzenész tanácsairól a Petőfi Rádió vendégeként beszélt.

A Duna nagy múltú dalválasztójának idei újdonságaként az elődöntőbe jutott 20 versenydal az eredetitől eltérő műfajban tér vissza a színpadra. Az átdolgozás nem kizárólag a versenyzők feladata, a hazai könnyűzenei élet kiválóságai működnek közre az új hangzás megteremtésében.

A Beatrice frontembere, Nagy Feró két dalt ültet át rockváltozatba:

 

Bradics Jácint döntőbe jutott Miért félnék álmodni című dalában működött közre, valamint a második elődöntőben bemutatkozó Name Project Nekem című produkcióját segíti.

„Megtisztelő feladat, hogy feltörekvő zenészeknek megmutathattam mi a rockzene titka. Persze, nem az, mint ahogy azt sokan hiszik, hogy bekapcsoljuk a torzítót a gitáron, és kész. Jó érzés, hogy mindkét produkció tagjai, akiket segítek, úgy jeleztek vissza, hogy hasznos tanácsokat kaptak tőlem” – mesélte Nagy Feró a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában.

„Egy lírai dalt nem mindig könnyű átültetni rockba. Bradics Jácint versenydalának minden hangja tökéletes, szinte nem is érdemes hozzányúlni. Többszöri meghallgatás után javasoltam, hogy írjanak hozzá egy erőteljes wampet, és amikor jön az ének, akkor ugyanolyan piano hangzású legyen, majd utána jöhet a gitárral a csihi-puhi” – tette hozzá az előadó.

Nagy Feró tanácsai hasznosnak bizonyultak, hiszen a közönség a döntőbe juttatta a rockosra átdolgozott dalt, így a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében is elhangozhat

a március 23-i adásban. A teljes beszélgetés meghallgatható Petőfi Rádió SoundCloud-oldalán, amelyen más korábbi műsorok is elérhetők.

(Forrás: sikerestortenetek.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)